...

Yuvarlak Masa Toplantıları (Yerel Seçimler ve Seçimlerin Türkiye Siyasetine Etkisi)

ÇÜSAMER'in 2019 yaz programı için planladığı Yuvarlak Masa Toplantıları'nın ikincisi 10 Temmuz'da İ.İ.B.F. I.blokta gerçekleşti. Etkinlik, ÇÜSAMER Müdürü Dr. Yüksel Alper Ecevit'in moderatörlüğünde Çukurova Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerinin yanısıra, fakülte öğretim üyeleri Prof.Dr.Süleyman Bilgin Kılıç, Prof.Dr. Harun Arıkan'ın katılımlarıyla gerçekleşti.

İlk olarak seçimler ve oy verme hakkının tarihsel gelişim sürecinden bahsedildi. Dünya geneli ve Türkiye’deki farklı seçim sistemleri ve bu toplumlardaki oy verme davranışları üzerinde duruldu. Toplumda, gün geçtikçe siyasi partilerin önemlerini kaybettiklerine dair genel kanının aksine, Dr. Ecevit, siyasi partilerin günümüz siyasetinde hala çok önemli konumlara sahip olduklarını belirtti.

Bir diğer konu başlığı olarak Türkiye’deki büyükşehirlerin ve yerel seçimlerin tarihçesi konuşuldu. Özellikle 2000 sonrası Türkiye’sinde artan büyükşehir sayısı bu şehirlerin artan etki alanlarının ülkemiz siyasetinde önemli değişikliklere neden olduğu tartışıldı.31 Mart ve 23 Haziran Yerel Seçimleri süreci ve bu seçim sonuçlarının genel seçimler üzerinde yaratabileceği potansiyel etkilerden konuşuldu.

Soru-cevap bölümünün ardından etkinlik, 17 Temmuz Çarşamba günü “Sinemada Adana’ya Göç" konusunda  tartışmak üzere dağıldı.