...

Kolombiya Barış Süreci Semineri

12-14 Aralık Kolombiya Kültür Haftası

13 Aralık’ta Mithat Özhan Amfisinde Kolombiyalı Diplomat Dr. Marcelo Macedo Rizo , Çukurova Üniversitesi öğrencilerin ve akademik personelini son yıllarda sonuca ulaşılan Kolombiya’daki barış süreci hakkında bilgilendirdi. Öğlen 13.30’da başlayan seminerde Kolombiya ve terör örgütleri arasındaki çatışmaların başlangıcı ve tarihsel süreci anlatıldıktan sonra Dr. Rizo, öğrenci ve akademisyenlerden gelen soruları yanıtladı.

Kolombiya Savaşı Nasıl Başladı ve Barış Sürecinde Neler Oldu?

İç savaş 1948 yılında Liberal Parti liderinin suikast sonucu öldürülmesiyle başladı. Liberaller ve Muhafazakârlar arasında süren iç savaş sona gelirken Komünist Parti’nin sempatizanları ve onları destekleyen köylüler aradan sıyrılarak ayrı bir gerilla gücü oluşturdular. Liberaller ve Muhafazakârlar 1957’de barış anlaşması imzaladılar ancak bu iç savaş döneminde örgütlenen Komünist Parti sempatizanları ve köylüler silahlı mücadele fikrini benimseyerek 1964 yılında FARC örgütünü kurdular.

Sermayesini uyuşturucu ticaretinden sağlayan FARC 1980’lere gelindiğinde daha da güçlendi ve Kolombiya Hükümeti’nin başlıca sorunu haline geldi.50 yılı aşkındır süren savaşın ise sonuçları yıkıcı oldu, toplamda 220 bin kişi hayatını kaybetti ve 6 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

Bu kanlı yılları süresince 1980-2000 yılı arasında defalarca denenen barış süreci maalesef başarıya ulaşamadı.

2010’da iktidara gelirken FARC ile mücadele sözü veren Juan Manuel Santos savaşın ülkeye bunca yıl verdiği zararı gözler önüne sererek 2012’de FARC ve Kolombiya Hükümeti arasında yeni bir barış sürecinin başladığı tüm kamuoyuna duyuruldu. Dört yıl süren görüşmeler sonucunda 2016 Eylül’ünde Küba arabuluculuğuyla son anlaşma imzalandı. Anlaşma toprak reformu, siyasete katılım, silahsızlanma, yasa dışı uyuşturucu sorununa çözüm, kurbanların hakları, barış anlaşmasının uygulanması gibi başlıkları içeriyor. Aynı zamanda anlaşma FARC’ın siyasi bir partiye dönüşmesini ve seçimlerde oy oranına bakılmaksızın kongrede 10 sandalyeye sahip olmasını da içeriyor.