...

Yuvarlak Masa Toplantıları(Suriye İç Savaşı, Global Mülteci Krizi)

ÇÜSAMER'in 2019 yaz programı için planladığı Yuvarlak Masa Toplantıları'nın son buluşması  24Temmuz'da İ.İ.B.F. 1.blokta gerçekleşti.Etkinlik, Dr.Özgür İlke Şanlıer Yüksel'in moderatörlüğünde, bölüm öğrencilerinin yanısıra, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve ÇÜSAMER Müdürü Dr. Yüksel Alper Ecevit’in  ve Connecticut Üniversitesi Doktora öğrencisi Sercan Canbolat’ın  katılımlarıyla gerçekleşti.

İlk olarak kitlesel insan hareketliliğinin tanımı ve Türkiye’nin geçmişteki göç tecrübelerinden bahsedildi.Dr. Yüksel, 2011’de Suriye İç Savaşı’nın başlamasının ardından Suriye’den en fazla sayıda mülteci kabul eden olan ülkemizin bu duruma hazırlıksız yakalandığını ve o tarihlerde mülteciler konusunda bir yasal düzenlemesinin bile olmadığını belirtti.Göçmen kabul eden ülkeler her ne kadar bu olayı daha çok insani boyutu ile göstermeye çalışsalar da aslında devletlerin, siyasi meşrutiyet kazanma,ekonomiyi güçlendirme ve nüfus gençleştirme gibi kaygıların ağır bastığını belirten Dr.Yüksel, toplumumuzun artık Suriyeli göçmenleri görmezden gelmek yerine birlikte yaşamayı öğrenmenin önemini belirtti.

Soru-cevap bölümünün ardından ÇÜSAMER Müdürü Dr.Ecevit öğrencilere teşekkürlerini ilettikten sonra katılım belgelerini dağıtarak buluşmayı sonlandırdı.

Etkinlik sonunda hazırlanan rapora ulaşmak için: