Yönetmelik

Çukurova Üniversitesinden:

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK UYGULAMA VE

ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulan Çukurova Üniversitesi Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, teşkilatın görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Çukurova Üniversitesi Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, teşkilatın görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 ncimaddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Çukurova Üniversitesi Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulunu,

b) Merkez (ÇÜSAMER): Çukurova Üniversitesi Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Çukurova Üniversitesi Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürünü,

ç) Rektör: Çukurova Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Çukurova Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Çukurova Üniversitesi Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; dünyanın belli bölgelerini hukuksal, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel yönlerden incelemek, söz konusu bölgelerle ilişkilerin geliştirilmesine yönelik olarak disiplinler arası bir yaklaşımla bilimsel araştırmalar ve uygulamalar yapmak, Üniversite, sanayi, çevre ve toplum ilişkileri arasında koordinasyonu geliştirmektir.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkez, amaçları doğrultusunda aşağıdaki alanlarda faaliyetlerde bulunur:

a) Ülkenin ve özellikle Adana ili ve çevresinin kalkınmasına ve gelişmesine yardımcı olmak amacıyla bilimsel ve teknolojik araştırma, inceleme, geliştirme, uygulama yapar ve yaptırır, bu gibi çalışmalara katılır ve destekler.

b) Üniversitenin bilimsel araştırma ve çalışmalarına katkıda bulunur ve bu amaçla ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapar.

c) Kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların ihtiyaç duyduğu konularda bilimsel araştırma ve uygulamalar yapar ve bu kapsamda rapor, proje ve bilimsel görüş sunar.

ç) Ulusal ve uluslararası düzeyde teori ve uygulamaya yönelik eğitim ve öğretim programları düzenler ve yürütür.

d) Bilimsel ve teknik gelişmeleri paylaşmak amacıyla rapor, bülten, proje, kitap, dergi ve benzeri yayınlarda bulunur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür; Rektör tarafından, Üniversitenin konu ile ilgili anabilim dallarında görevli öğretim üyeleri arasından görevlendirilir. Görev süresi üç yıldır. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür, Rektöre karşı sorumludur. Müdürün altı aydan daha fazla süreyle görevinin başında bulunmaması halinde görevi sona erer.

(2) Üniversite öğretim üyeleri arasından Müdürün önereceği iki kişi Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak atanır. Müdür yardımcıları, aynı zamanda Yönetim Kurulu üyesi olup, Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda en fazla altı ay süreyle Müdüre vekâlet eder. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının görevi de kendiliğinden sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil ve Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

b) Yönetim Kurulunca alınan kararları uygulamak.

c) Merkezin idari işlerini yürütmek.

ç) Yönetim Kurulunca hazırlanan yıllık çalışma programı ve yıllık faaliyet raporunu Rektörlüğe sunmak.

d) Merkezin iç örgütlenmesine yönelik birimleri tespit etmek ve bu birimlerin faaliyetlerini düzenlemek, yürütmek ve denetlemek.

Yönetim kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardımcıları ile Rektör tarafından üç yıllık süre için Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan Üniversite öğretim üyeleri arasından görevlendirilecek dört üye olmak üzere toplam yedi kişiden oluşur. Süresi bitmeden ayrılan veya başka nedenlerle görevi sona eren üyelerin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere, aynı usulle yenileri görevlendirilir. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir.

(2) Yönetim Kurulu, olağan olarak ayda bir defa Müdürün daveti üzerine toplanır. Müdür, işin gerekli kıldığı durumlarda veya Yönetim Kurulu üyelerinin salt çoğunluğunun talebi ile Yönetim Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir. Üst üste üç kez izinsiz ve mazeretsiz Yönetim Kurulu toplantısına katılmayan üyenin üyeliği, Yönetim Kurulu kararı ile sona erdirilir.

(3) Yönetim Kurulunun karar alabilmesi için üyelerinin en az yarısından bir fazlasının hazır olması şarttır. Kararlar toplantıya katılanların çoğunluğu ile alınır.

Yönetim kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Her faaliyet döneminin başında Merkezin kısa ve uzun vadeli hedef ve planlarını tespit ederek yıllık çalışma programını hazırlamak.

b) Yıllık faaliyet raporunu hazırlamak.

c) Merkezin verimli çalışması amacıyla araştırma projeleri ve eğitim çalışmalarına yönelik görüş ve öneriler sunmak ve ilgili birimler arasındaki koordinasyonu sağlamak.

ç) Personel ihtiyacını belirlemek.

Danışma kurulu

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Üniversite içinden veya dışından Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan öğretim üyeleri, kamu ve özel kuruluşlarda görev yapmış kişiler arasından seçilecek yedi kişiden oluşur ve Rektör tarafından bir yıl için görevlendirilir. Danışma Kurulunun kararları tavsiye niteliğindedir.

Danışma kurulunun görevleri

MADDE 13 – (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyetlerinin geliştirilmesi ve etkinlikleri ile ilgili olarak yönetim kuruluna tavsiyelerde bulunmak.

b) Yönetim kurulunun talep ettiği konularda görüş bildirmek.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı Müdürün önerisi üzerine, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çukurova Üniversitesi Rektörü yürütür.